
- L’acte d’investidura es va celebrar el dimarts 25 de febrer al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.
- El Consell de Govern de la UIB va aprovar el nomenament del prestigiós músic per la seva tasca de recuperació del patrimoni musical antic i de divulgació del Cant de la Sibil·la i de la figura de Ramon Llull.

Acte d’investidura del senyor Jordi Savall i Bernadet com a doctor honoris causa de la UIB | Foto: A.Costa/UIB
La UIB, Universitat de les Illes Balears, va investir el Mestre Jordi Savall com a doctor honoris causa pels seus mèrits culturals i la seva vinculació amb les Illes Balears. L’acte d’investidura es va celebrar a l’auditori del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, a Palma, i va ser presidit pel rector de la UIB, doctor Jaume Carot, i el conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera. El Consell de Govern de la UIB va acordar aquest nomenament el 21 de febrer de 2024, a proposta del Vicerectorat de Projecció Cultural i Universitat Oberta.
La doctora Magdalena Brotons, vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta i padrina del doctorand, va destacar l’especial relació que la feina de Jordi Savall té amb la història, la cultura i el patrimoni de les Illes Balears:
🔹La Mediterrània com a bressol de cultures.
🔹L’estudi i la promoció del «Cant de la Sibil·la».
🔹L’interès per la figura de Ramon Llull.
L’acte d’investidura va comptar també amb la tradicional plantada de l’arbre, en aquest cas, un exemplar de taronger a petició del mestre, així com la posterior signatura al Llibre d’Honor de la UIB i l’atenció als mitjans de comunicació. A més, l’esdeveniment va comptar amb la participació de la Coral UIB i la Jove Capella Reial de Catalunya.
Relacions amb les Illes Balears
Amb l’ànim i el propòsit de recuperar les músiques antigues, Jordi Savall ha dut a terme des de 1988 una exhaustiva recerca sobre el medieval Cant de la Sibil·la. Un dels manuscrits més importants es conserva en un cantoral del convent de la Concepció de Palma, actualment al Museu Diocesà.
L’any 1988, Jordi Savall enregistrà la primera versió d’aquest antic Cant de la Sibil·la mallorquí (Astrée E8705). Interpretada per Montserrat Figueras, la soprano la cantà fins al seu traspàs el 2011.
Gràcies a la difusió dels enregistraments de Jordi Savall a través del segell discogràfic Alia Vox, les versions del Cant de la Sibil·la mallorquina han obtingut una difusió sense precedents a nivell internacional. La reedició dels primers enregistraments es dugué a terme el 1999, i d’ençà no han cessat les reedicions ni tampoc les interpretacions d’aquest repertori, avui profundament arrelat a Mallorca.
En el marc de l’Any Llull 2016, Jordi Savall va dedicar un dels seus llibre-discos a la figura del beat Ramon Llull. El llibre/CD Ramon Llull (1232-1316), temps de conquestes, de diàleg i desconhort (Alia Vox AVSA9917 recrea la banda sonora que va acompanyar la vida de Llull, incloent-hi les peces musicals de la Mallorca musulmana, les músiques profanes de trobadors, trobers i joglars, així com les músiques religioses i espirituals més representatives de l’època. El conjunt rememora els moments més importants de la vida de Ramon Llull, els seus viatges i els fets històrics més rellevants de la seva època. Aquest ric mosaic de músiques i cants es complementa amb alguns dels seus textos més significatius, extrets del Llibre de contemplació, de la Vida de Mestre Ramon, del sublim Llibre d’amic e amat, o de l’Arbre de filosofia d’amor.
Pel que fa a les actuacions i altres activitats realitzades a les Illes Balears, des de l’any 2001 Jordi Savall ha ofert 18 concerts a diferents localitats de Mallorca, 3 a Eivissa i 3 a Menorca, a més de 6 classes magistrals.
Compartir