
La prestigiosa sala de concerts Wiener Konzerthaus ha convidat Jordi Savall i la seva orquestra Le Concert des Nations, per dur a terme aquest cicle de Beethoven.
El reconegut director d’orquestra i violagambista Jordi Savall, dirigirà la seva formació instrumental Le Concert des Nations, serà el protagonista d’un esdeveniment històric en la música clàssica: l’execució de les simfonies completes de Beethoven a la Wiener Konzerthaus amb instruments d’època i sota criteris històrics d’interpretació, respectant fidelment la sonoritat original de l’època de Beethoven.
Aquesta cita excepcional es desenvoluparà en quatre sessions, amb les entrades exhaurides des de fa més d’un any, fet que evidencia l’altíssim interès que ha despertat aquest projecte. Per a Jordi Savall i la seva orquestra, és un honor que un dels epicentres mundials de la música clàssica els hagi volgut convidar a interpretar aquesta obra mestra. Le Concert des Nations, reconegut per la seva rigorosa aproximació als criteris històrics, restituirà l’essència de la música de Beethoven amb instruments d’època, oferint una experiència sonora fidel al context original del compositor.
Context i importància de la interpretació:
Beethoven representa un abans i un després per a la nostra tradició, un canvi de paradigma, i amb aquest repertori queda del tot demostrat. Hi trobem les simfonies més monumentals del compositor de Bonn: la Tercera, anomenada també Heroica –i dedicada en un primer moment a Napoleó–; la inconfusible Cinquena, amb una construcció inicial de quatre notes coneguda com La crida del destí; Sisena, anomenada Pastoral pel fet d’evocar imatges naturals i escenes campestres; i Setena, qualificada per Richard Wagner com «l’apoteosi de la dansa».
Beethoven no és només dramatisme i obscuritat; les seves grans composicions també tenen llum i optimisme. Tant la Primera simfonia –escrita en homenatge a Haydn, el seu mestre– com la Segona –on continua explorant aquest llegat pròpiament clàssic– desborden frescor, originalitat i alegria; van ser tota una declaració d’intensions de cara els seus contemporanis. La Quarta, que sovint passa desapercebuda en comparació la precedent i la immediatament posterior, és d’un lirisme dolç i un caràcter suau i captivador. Finalment, la Vuitena, més breu i lleugera, també té aquesta pàtina amable i juganera, escrita amb un punt d’ironia, i la Novena, coneguda com l’ “Oda a l’alegria”, culmina el cicle amb una visió universal de fraternitat i llibertat, amb el seu famós final coral, un crit apoteòsic que ha esdevingut un símbol d’esperança i un referent en la música de tots els temps.
Acadèmia de perfeccionament:
La preparació d’aquest cicle està inclosa com a projecte YOCPA, en què Jordi Savall organitzarà dues acadèmies de perfeccionament de gran calat. La primera, per a les simfonies 3, 5, 6 i 7, es realitzarà a Bari, Itàlia, del 16 al 20 de febrer de 2025 amb 51 músics, la meitat dels quals seran dones. Els concerts posteriors es duran a terme al Teatro Petruzzelli de Bari (18 de febrer) i a la Wiener Konzerthaus (21 i 23 de febrer).
La segona acadèmia es farà a Àustria (del 18 al 23 de juny de 2025), amb un total de 103 músics, també amb una paritat de gènere. Els concerts posteriors tindran lloc a la Wiener Konzerthaus (24 i 26 de juny).
Els enregistraments d’aquests concerts i acadèmies, publicats per la discogràfica Alia Vox sota el nom”Beethoven Revolution”, han rebut aclamació internacional i han estat nominats a diversos premis de prestigi.
Compartir