Tornar a actualitat

Jordi Savall dirigirà l’oratori “Das Paradies und die Peri” de Robert Schumann

01/04/2025

El reconegut director d’orquestra i violagambista Jordi Savall liderarà Le Concert des Nations, La Capella Nacional de Catalunya i un grup de 7 solistes de primer nivell en una interpretació de Das Paradies und die Peri de Robert Schumann.

Aquesta obra, poc coneguda, es presentarà dins del Projecte Yocpa 2.0 (Youth Orchestra and Choir Professional Academies), amb instruments d’època i basant-se en criteris històrics d’interpretació.

Amb aquest enfocament, Savall s’endinsa en els matisos més profunds del Romanticisme musical, rescatant una obra oblidada que, tot i la seva bellesa, ha quedat fora del repertori habitual. Una interpretació que ens permetrà redescobrir una peça de Schumann amb el so i la passió del seu temps, interpretada per 100 músics, sota la direcció experta de Savall.

Al finalitzar aquesta acadèmia, es durà a terme una gira de tres concerts: el 5 d’abril al Palacio de Festivales de Cantabria, el 8 de maig a L’Auditori de Barcelona i el 12 de maig a la Philharmonie de París.

 

Das Paradise und die Peri, Robert Schumann

Probablement es coneix a Robert Schumann pels seus lieder, però l’interès del compositor alemany per la literatura també el va portar a escriure una obra a gran escala que, en el seu moment, va ser un èxit indubtable. «És el projecte més ambiciós que he emprès fins ara», escrivia en una carta, i continuava: «No és una òpera, crec que és gairebé un nou gènere per a la sala de concerts. És un oratori; no un oratori religiós, sinó laic». Schumann va intentar renovar el gènere: sense perdre de vista la tradició, va utilitzar un text mitològic, desenvolupat dins d’una estructura àgil i dramàtica. Va compondre una obra mestra profundament romàntica, d’inspiració i bellesa, en què els recitatius i les àries estan delicadament entrellaçats, i l’orquestra és tan capaç de créixer en esplendor quan el personatge ho requereix com de retornar a la intimitat de la música de cambra. Estrenada el 1843 a Leipzig, va traspassar ràpidament les fronteres per guanyar-se el cor del públic d’arreu del món, però avui dia l’obra s’interpreta molt poc i està injustament oblidada.

La partitura s’inspira en el poema *Paradise and the Peri*, publicat en un volum titulat *Lalla Rookh*, del poeta i músic irlandès Thomas Moore. Narra la història de la criatura mitològica persa Peri, un ésser eteri desterrat del Paradís, que anhela redimir-se. Per a això, ha de descobrir «el do més preuat del cel»: aquesta recerca la porta de viatge a l’Índia, a un camp de batalla on recull l’última gota de sang d’un heroi que ha mort lluitant per la llibertat. Però no és suficient. Viatja a Egipte, on es troba amb un jove a punt de morir de pesta. En lloc de fugir, la seva estimada decideix quedar-se amb ell fins al final. La Peri recull l’últim alè de la noia en el moment del seu sacrifici; però encara així no és suficient. Finalment, vola a Síria, on troba un nen pregant i un ancià que ha portat una vida de pecat i blasfèmia. En sentir la pregària del nen, l’ancià es veu ple de remordiments i comença a plorar: la llàgrima vessada per l’ancià és el que la Peri buscava, i finalment es van obrir les portes del cel per deixar-la entrar.

Aquesta obra de sorprenent actualitat transcendeix els segles i les fronteres nacionals perquè apel·la als ressorts més profunds de la condició humana: la justícia, l’amor i el perdó.

Alba Nogueras

 

El projecte YOCPA 2.0 (Young Orchestra and Choir Professional Academies) és una iniciativa liderada per la Fundació Centre Internacional de Música Antiga (CIMA) i cofinançada per la Unió Europea. L’objectiu del projecte és oferir oportunitats de formació i ocupació a les noves generacions de músics. La formació es realitza a través d’acadèmies que combinen la tasca pedagògica de músics professionals de renom amb l’aprenentatge de joves talents emergents.Com a part de la formació pràctica, aquestes acadèmies ofereixen la possibilitat de tocar juntament amb els conjunts dirigits per Jordi Savall, La Capella Nacional de Catalunya i Le Concert des Nations, en reconegudes sales d’Europa. A més, els participants tenen l’oportunitat de gravar un CD amb els repertoris treballats durant les acadèmies.

En aquest cas concret, l’acadèmia de preparació tindrà lloc del 31 de març al 5 d’abril de 2025 al Palacio de Festivales de Cantabria, on hi participaran un total de 100 músics, entre cor i orquestra. D’aquests, el 50% seran dones, i la meitat dels participants seran joves músics menors de 39 anys.

L‘acadèmia de perfeccionament es durà a terme del 1 al 6 de maig de 2025 a la Col·legiata de Sant Vicenç, a Cardona, i comptarà amb la gravació d’un disc del repertori estudiat.