
Das Paradise und die Peri, Robert Schumann
Probablement es coneix a Robert Schumann pels seus lieder, però l’interès del compositor alemany per la literatura també el va portar a escriure una obra a gran escala que, en el seu moment, va ser un èxit indubtable. «És el projecte més ambiciós que he emprès fins ara», escrivia en una carta, i continuava: «No és una òpera, crec que és gairebé un nou gènere per a la sala de concerts. És un oratori; no un oratori religiós, sinó laic». Schumann va intentar renovar el gènere: sense perdre de vista la tradició, va utilitzar un text mitològic, desenvolupat dins d’una estructura àgil i dramàtica. Va compondre una obra mestra profundament romàntica, d’inspiració i bellesa, en què els recitatius i les àries estan delicadament entrellaçats, i l’orquestra és tan capaç de créixer en esplendor quan el personatge ho requereix com de retornar a la intimitat de la música de cambra. Estrenada el 1843 a Leipzig, va traspassar ràpidament les fronteres per guanyar-se el cor del públic d’arreu del món, però avui dia l’obra s’interpreta molt poc i està injustament oblidada.
La partitura s’inspira en el poema *Paradise and the Peri*, publicat en un volum titulat *Lalla Rookh*, del poeta i músic irlandès Thomas Moore. Narra la història de la criatura mitològica persa Peri, un ésser eteri desterrat del Paradís, que anhela redimir-se. Per a això, ha de descobrir «el do més preuat del cel»: aquesta recerca la porta de viatge a l’Índia, a un camp de batalla on recull l’última gota de sang d’un heroi que ha mort lluitant per la llibertat. Però no és suficient. Viatja a Egipte, on es troba amb un jove a punt de morir de pesta. En lloc de fugir, la seva estimada decideix quedar-se amb ell fins al final. La Peri recull l’últim alè de la noia en el moment del seu sacrifici; però encara així no és suficient. Finalment, vola a Síria, on troba un nen pregant i un ancià que ha portat una vida de pecat i blasfèmia. En sentir la pregària del nen, l’ancià es veu ple de remordiments i comença a plorar: la llàgrima vessada per l’ancià és el que la Peri buscava, i finalment es van obrir les portes del cel per deixar-la entrar.
Aquesta obra de sorprenent actualitat transcendeix els segles i les fronteres nacionals perquè apel·la als ressorts més profunds de la condició humana: la justícia, l’amor i el perdó.
L’acadèmia de preparació tindrà lloc del 31 de març al 5 d’abril de 2025 al Palau de Festivals de Santander, Espanya. L’acadèmia de perfeccionament es durà a terme de l’1 al 6 de maig de 2025 a Cardona, a la Col·legiata de Sant Vicenç. Aquesta acadèmia de perfeccionament inclourà la gravació d’un disc que es publicarà al llarg del 2025.
Durant deu dies, aquesta acadèmia acollirà un total de 98 músics, entre cantants i instrumentistes, dels quals la meitat seran dones músiques. D’altra banda, el grup estarà format per un 50% de músics joves menors de 39 anys.
Després d’aquesta acadèmia, es durà a terme una gira de 3 concerts:
- Palacio de Festivales, Santander, 5 d’abril de 2025
- L’Auditori de Barcelona, 8 de maig de 2025
- Philharmonie de París, França, 12 de maig de 2025
Compartir