Tornar a actualitat

FESTIVAL JORDI SAVALL 2025

29/03/2025

El Festival Jordi Savall celebra la cinquena edició amb un homenatge a la diversitat.

El dijous 27 de març es va presentar la cinquena edició del Festival Jordi Savall en una roda de premsa celebrada al Palau Moja de Barcelona.

L’acte oficial va comptar amb la participació del mateix Jordi Savall, acompanyat per Joaquim Borràs, director general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, i Martí Sancliment, director del Festival, qui van donar a conèixer la programació i en van destacar la importància i l’impacte cultural, tant a escala nacional com internacional.

El Festival, que tindrà lloc entre l’11 i el 17 d’agost al Reial Monestir de Santes Creus i a la vila de Montblanc,  ampliarà enguany la seva presència al territori amb concerts a les ciutats de Valls i Alcover.

Sota el lema “Homenatge a la diversitat”, el Festival Jordi Savall s’ha consolidat en aquests cinc anys com un projecte cultural i referent europeu que, amb una programació d’alta qualitat, inclou concerts, activitats divulgatives, exposicions i conferències, reafirmant el seu compromís amb l’excel·lència musical i el diàleg intercultural.

Des d’avui, el públic ja pot adquirir les entrades per gaudir d’aquest esdeveniment cultural de gran prestigi.

Joaquim Borràs, Jordi Savall i Martí Sancliment durant la roda de premsa.

Joaquim Borràs, Jordi Savall i Martí Sancliment durant la roda de premsa.

Una edició per a la diversitat cultural
El lema d’enguany, Homenatge a la Diversitat, subratlla el poder de la música com a eina de connexió entre pobles i cultures. La música, com a reflex de la diversitat humana, serà la temàtica central de la cinquena edició del festival, que inclourà repertoris que van des de la música renaixentista fins a la contemporània. A més, el festival comptarà amb la presència de diverses tradicions musicals d’Europa, Àsia, el Nord d’Àfrica i Amèrica, amb un especial èmfasi en la recuperació del patrimoni musical.
Artistes internacionals i figures destacades
El festival acollirà figures destacades del panorama musical internacional, com ara el flautista Pierre Hamon (12 d’agost), la cantant siriana Waed Bouhassoun (13 d’agost), el Ricercar Consort (14 d’agost), el Quartet Casals (15 d’agost), el llaütista i guitarrista Enrike Solinís (16 d’agost) i els referents internacionals Marc Hantaï i Pierre Hantaï (17 d’agost), entre d’altres.
Jordi Savall al capdavant
El fundador del festival, el mestre Jordi Savall, serà present en cinc grans concerts. Destaquen Homenatge a Marco Polo (12 d’agost) amb Hespèrion XXI i Orpheus 21, Les Vespres de Monteverdi (15 d’agost) amb La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, i L’Ofrena Musical de J.S. Bach (16 d’agost).
Suport al talent jove i la creació emergent
El Festival Jordi Savall aposta per les noves generacions i el talent jove amb dues propostes destacades: un concert de la Jove Capella Reial de Catalunya, dirigida per Lluís Vilamajó, que interpretarà la Missa pro Defunctis de Cristóbal de Morales (14 d’agost), i una residència artística i concert de Daniel Claret i Federica Porello al Convent de les Arts d’Alcover, que conclourà amb l’estrena de El demà d’ahir (15 d’agost), el primer projecte de dansa del festival.
Frederic Amat, cartell i exposició del Festival
Frederic Amat és l’autor de la pintura creada expressament per representar el Festival Jordi Savall. La seva obra és una celebració i homenatge a la diversitat, expressada a través d’una rica i contrastada paleta de colors.
Aquest any, a més, la programació del festival inclou la inauguració de l’exposició audiovisual i immersiva El so de la tinta, amb la participació de Frederic Amat i Jordi Savall, creada exclusivament per al festival. L’exposició es podrà visitar diàriament a l’Antic Hospital de Santa Magdalena de Montblanc.

Altres activitats i serveis al públic

Dins la programació del festival, es durà a terme un cicle de conferències sobre geopolítica, drets humans i filosofia, amb la participació de figures tan destacades com Koert Debeuf, Maria Bartels i Nour Salameh.

Entre les activitats complementàries que s’ofereixen, destaca la inauguració del projecte La Taula Parada. El gust per la Història, una iniciativa del Departament de Cultura que te lloc a diferents monuments de Catalunya i que, en aquesta ocasió, arriba també al Reial Monestir de Santes Creus. A partir de la reconstrucció d’una taula històrica, es tracta la quotidianitat i els usos dels espais de la comunitat cistercenca. En aquesta ocasió, els visitants podran redescobrir l’espai del refetor que tornarà a omplir-se amb la reproducció del parament de taula, la recuperació del receptari propi de l’època i la invitació a conèixer les relacions entre els comensals. La taula parada que es proposa se situa al moment de la construcció del claustre del Reial Monestir de Santes Creus, a meitat del segle XIV, quan la comunitat estava vivint un dels moments més reeixits.

A més, per garantir una experiència completa, el festival ofereix serveis d’autocars des de diverses ciutats, un espai gastronòmic amb productes de proximitat, visites guiades als monuments històrics i opcions d’allotjament. També treballa per minimitzar l’impacte ambiental de les seves activitats.

Una cita imprescindible

El festival d’enguany és una invitació a gaudir de la música en espais de gran bellesa a Montblanc, Valls, Alcover i al Reial Monestir de Santes Creus, entre l’11 i el 17 d’agost de 2025!

 

Per a més informació i compra d’entrades: https://festival.labs.100×100.net/projects/jordisavall/