Nascuda a Basilea (Suïssa) el 1972 en el si d’una família de músics catalans, Arianna Savall Figueras inicia l’estudi de piano amb Susanne Hockenios, i l’arpa clàssica amb Magdalena Barrera. El 1991 començà, paral·lelament, els seus estudis de cant amb Maria Dolors Aldea al conservatori de Terrassa, on finalitza els seus estudis de cant i arpa.
El 1992 comença l’estudi de la interpretació històrica amb Rolf Lislevand al Conservatori de Toulouse (França) i segueix diversos cursos amb Andrew Lawrence-King, Hopkinson Smith i amb els seus pares Montserrat Figueras i Jordi Savall.
Del 1996 al 2001 torna a Suïssa per fer un “Aufbaustudium” de cant amb Kurt Widmer a la Schola Cantorum Basiliensis i alhora s’especialitza en les arpes històriques amb Heidrun Rosenzweig. El 2000 canta per primera vegada l’òpera barroca al Theater Basel “Òpera Seria” (Viena 1769) de Florian Leopold Gassman sota la direcció de Carlos Harmuch.
El 2002 fa el seu debut al Gran Teatre del Liceu de Barcelona amb l’Orfeó de Claudio Monteverdi en el rol d’Eurídice sota la direcció de Jordi Savall. Aquesta òpera s’enregistra en DVD per la BBC i Opus Arte i la crítica lloa l’espectacle com una de les versions més belles i màgiques de l’Orfeó. Amb aquesta òpera actua en els Festivals i Òperes més prestigioses, com és Edimburg, Burdeus, Bremen, Viena, Milà, Madrid i Brussel·les.
Interpreta el rol de Casilda en l’òpera “Arianna” un pastàssiu de Haendel, al Teatre Scala de Basilea, participa en l’espectacle “Sueños y Folías” com a cantant i arpista al Teatro Liceo de Salamanca, canta a “Celos aún del ayre matan” una òpera de Juan Hidalgo a l’Auditori de Barcelona i al Konzerthaus de Viena. També participa com a solista en el The Fairy Queen de Henry Purcell amb la Main Barockorchester Frankfurt, i canta el rol de Clorinda en Il Combattimento di Tancredi e Clorinda de C. Monteverdi amb Le Concert des Nations.
Del 1997 al 2008 col·labora en nombrosos concerts i enregistraments amb Hespèrion XXI i amb el segell Alia Vox, grava el seu primer disc on acompanya la seva mare a l’arpa “Tonos Humanos” de José Marín.
Entre els darrers enregistraments on ha participat, podem citar “Don Quijote”, “La Folia” i “Ninna Nanna”, “Diaspora Sefardí”, el disc en família “Du temps et de l’instant” i “Lux Feminae” darrera publicació de Montserrat Figueras.
Paral·lelament, col·labora i enregistra també amb altres grups com Mala Punica “Helas Avril” (ERATO), Ricercar Consort “Sopra la Rosa” (MIRARE), amb Rolf Lislevand “Alfabeto” (NAÏVE), amb Pedro Estevan “El aroma del tiempo” (GLOSSA), Il Desiderio “Jouissance vous donneray” i ” Vergine Bella”(AELUS), i “Klang der Staufer” amb Capella Antiqua Bambergensis (CAB Records, 2010). Canta com a solista en les Vespres de Monteverdi sota la direcció de Pascal Crittin, amb l’Ensemble Vocale de St. Maurice, i amb La Fenice, sota la direcció de Jean Tubery, amb qui participa també en el programa “Un Camino de Santiago”. El 2004 canta amb La Capella Reial de Catalunya, en el concert dedicat a M.A. Charpentier a Versalles i en La Missa en Si menor de J.S. Bach.
Arianna Savall Figueras ha actuat per Europa, Escandinàvia, Estats Units, Amèrica del Sud, Austràlia, Japó, Nova Zelanda, Corea del Sud, Singapur, Turquia, Rússia, Canadà i Israel.
La seva passió per la música antiga i per la improvisació la porta a l’altre extrem, la música contemporània, on inicia una intensa col·laboració amb el compositor suís Conrad Steinmann sobre la música grega antiga reconstruïda i els poemes de Safo. Fruit d’aquest treball és el disc molt apreciat per la crítica “Melpomen” i “Sappho and her time”
Un treball molt experimental és el disc de Rolf Lislevand “Nuove musiche” (ECM) on Arianna Savall Figueras participa com a cantant i arpista.
Els seus camins com a cantant i arpista es fusionen en el seu primer disc en solitari “Bella Terra”(Alia Vox, 2003) on interpreta les seves composicions i actua en nombrosos Festivals amb el seu conjunt. Cantar acompanyant-se de l’arpa és una tradició ancestral que l’Arianna Savall Figueras inicia amb un treball de recuperació a través de la música antiga i la nova creació musical, i sempre amb les arpes històriques.
El curs 2006-2007 realitza un postgrau a l’ESMUC (Conservatori Superior de música de Barcelona) sobre l’arpa barroca espanyola amb Andrew Lawrence-King.
El 2009, crea amb el seu company Petter Udland Johansen, el conjunt Hirundo Maris, especialitzat en la música antiga, del Medieval fins al Barroc i en la creació pròpia. El nucli creatiu és la música mediterrània i nòrdica, fruit de l’extens treball en conjunt.
A finals del 2009 apareix el seu segon treball, de creació pròpia, “Peiwoh” (Alia Vox), un homenatge a les arpes a través de la llegenda oriental que porta aquest nom. Amb aquest últim projecte, s’inicia una intensa gira per Europa, mentre que amb Hirundo Maris actuen en nombrosos Festivals d’arpa Arianna Savall col·labora amb diferents arpistes entre ells, Myrdhin i Zil, Robin Huw Bowen i Sirin Pancaroglu,
Imparteix nombrosos cursos, anant regularment a Àustria, França i Catalunya.